Προβολή Ανακοίνωσης


Απολογισμός 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής & Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19.12.2023 07:25:24

Με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής & Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας (ΕΕΝΟ-ΟΕΦ) διοργάνωσε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριό της από 23 έως 25 Νοεμβρίου 2023, με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Τμήματος--Ειδικής Μονάδας ΑΜΕΑ και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείου Βούλας». Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Διεξήχθη στην Βούλα, στο φιλόξενο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» και μοριοδοτήθηκε με 15 μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (Σ.Ε.Ε.Ο.) από το ΙΕΘΕ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, Πρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ, ο κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείου Βούλας», ο κ. Αντώνης Κουλουβράκης, Αναπλ. Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείου Βούλας»
Εικ.1: Στην πρώτη σειρά από αριστερά η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, Πρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ, ο κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείου Βούλας», ο κ. Αντώνης Κουλουβράκης, Αναπλ. Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείου Βούλας»
Από αριστερά το τιμώμενο μέλος κ. Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, ο κ. Φώτης Τζέρμπος, τ. Αναπλ. Καθηγητής, Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης και η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη.
Εικ.2: Από αριστερά το τιμώμενο μέλος κ. Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, ο κ. Φώτης Τζέρμπος, τ. Αναπλ. Καθηγητής, Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης και η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη.
Από αριστερά το τιμώμενο μέλος κ. Αγγελική Γιαννοπούλου-Μιχαλοπούλου, η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη και ο κ. Θανάσης Σπηλιωτόπουλος, Γ.Γ. της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ.
Εικ.3: Από αριστερά το τιμώμενο μέλος κ. Αγγελική Γιαννοπούλου-Μιχαλοπούλου, η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη και ο κ. Θανάσης Σπηλιωτόπουλος, Γ.Γ. της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ.

Το Συνέδριο αυτό είχε πανηγυρικό χαρακτήρα δεδομένης της καθιέρωσης της ειδικότητας της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας και της από μηνών έναρξης της απονομής των τίτλων στους δικαιούχους της με τις μεταβατικές διατάξεις. Το κεντρικό του θέμα ήταν «Η Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας ως πεδίο διεπιστημονικής συνεργασίας» προκειμένου να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία της συνεργασίας οδοντιάτρων και ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και άλλων λειτουργών υγείας στην επίτευξη σφαιρικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ειδικών ασθενών.

Η εντυπωσιακή προσέλευση όσων εμπλέκονται στην παροχή οδοντιατρικής φροντίδας σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και αναπηρία δικαίωσε την επιλογή του κεντρικού θέματος και επαναβεβαίωσε ότι η Ειδική Φροντίδα αποτελεί θέμα μείζονος επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα, υψηλού όπως πάντα επιπέδου, περιελήφθησαν:

Στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα

 • 5 στρογγυλά τραπέζια και 17 εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν από ομιλητές υψηλού επιστημονικού κύρους. Έδωσαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που θέτει εν γένει η φροντίδα του ασθενή, και ιδιαίτερα αυτού με αναπηρία και μεγάλη επιβάρυνση της υγείας, όχι μόνο στο Νοσοκομείο αλλά και στο ιατρείο, αφορώντας έτσι και στη δευτεροβάθμια αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και παρουσίασαν το σημαντικό έργο που επιτελείται στον τομέα αυτόν.
 • 2 Panel Discussions
 • Ένα Κλινικό Σεμινάριο σχετικά με τον περιφερικό φλεβικό καθετήρα.

Στο ελεύθερο πρόγραμμα

54 ελεύθερες ανακοινώσεις ανέδειξαν το έργο αλλά και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων σε θέματα περίθαλψης ιδιαίτερα των ατόμων με νοητική, σωματική ή ψυχική αναπηρία και σοβαρή επιβάρυνση της υγείας.

Ο διαδραστικός τρόπος της διεξαγωγής του συνεδρίου επικαιροποίησε και πλούτισε τις γνώσεις μας, επίσης συνεισέφερε στη ζύμωση για την αναζήτηση βέλτιστων τρόπων παροχής της ιδιαίτερης αυτής Φροντίδας.

Το Συνέδριο τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους διαπρεπείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των Οδοντιατρικών μας Σχολών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Νικητάκης με τους συνεργάτες του.

Τις εργασίες του παρακολούθησαν οδοντίατροι, νοσοκομειακοί και μη, νοσηλευτές, ιατροί, λειτουργοί υγείας άλλων κλάδων που σχετίζονται με την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ειδικούς ασθενείς, καθώς και πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και κοινό. Αξιοσημείωτη ήταν η ενεργός ακούραστη ολοήμερη παρακολούθηση και η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε κλίμα βαθειάς ανθρώπινης επικοινωνίας, ζεστασιάς και φιλίας που διαχεόταν από και προς όλους τους συμμετέχοντες και ενθάρρυνε ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που είχαν σημαντική και αξιοζήλευτη παρουσία. Πράγματι, το Συνέδριο αυτό άνοιξε μία μεγάλη αγκαλιά που έκανε δυνατή την αβίαστη έκφραση απόψεων, ιδεών και προτάσεων.

Από αριστερά η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, το τιμώμενο μέλος κ. Μιχάλης Κατσουράκης και η κ. Ευαγγελία Μπογοσιάν, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ.
Εικ.4: Από αριστερά η κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, το τιμώμενο μέλος κ. Μιχάλης Κατσουράκης και η κ. Ευαγγελία Μπογοσιάν, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ.
Κοινό
Εικ.5: Κοινό.
Από αριστερά η νοσηλεύτρια κ. Πόπη Γεωργίου, η νοσηλεύτρια κ. Βάσω Νίκου, η τ. Επιμελήτρια Α’ κ. Αγγελική Γιαννοπούλου-Μιχαλοπούλου, η Διευθύντρια κ. Αικατερίνη Δημητρίου, ο Προϊστάμενος Διευθυντής κ. Ιωάννης Φανδρίδης, η προϊσταμένη κ. Φωτεινή Λάμπρη, η τ. Συντονίστρια Διευθύντρια κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη.
Εικ.6: Από αριστερά οι νοσηλεύτριες κ. Πόπη Γεωργίου, κ. Βάσω Νίκου, η τ. Επιμελήτρια Α’ κ. Αγγελική Γιαννοπούλου-Μιχαλοπούλου, η Διευθύντρια κ. Αικατερίνη Δημητρίου, ο Προϊστάμενος Διευθυντής κ. Ιωάννης Φανδρίδης, η προϊσταμένη κ. Φωτεινή Λάμπρη, η τ. Συντονίστρια Διευθύντρια κ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη.

Κατά την τελετή έναρξης προσφώνησαν:

 • Η υπογράφουσα, ως Πρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
 • Από πλευράς του Οδοντιατρικού Τμήματος – Ειδικής Μονάδας ΑΜΕΑ του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας που συνδιοργάνωνε το Συνέδριο, ο Διευθυντής του κ. Ιωάννης Φανδρίδης,
 • Από πλευράς της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας, που επίσης ήταν συνδιοργανωτής, η Διευθύντριά της και Συντονίστρια του Συνεδρίου κ. Όλγα Μοδινού,
 • ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας κ. Αλέξανδρος Παστρούδης,
 • ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Ερμής» ο Επιστημονικός Διευθυντής του κ. Νίκος Γκούβας,
 • ο Πρόεδρος του Σωματείου Αποκατάστασης & Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία "Παναγία Ευαγγελίστρια", κ. Δημήτριος Στεφανίδης,
 • ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επικεφαλής Λειτουργών της Οδοντιατρικής κ. Αριστομένης Συγγελάκης,
 • ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης,
 • ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΑΒ κ. Μιχάλης Αγρανιώτης,
 • ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας κ. Αντώνιος Κολουβράκης,
 • ο Διοικητής του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Επίσης, μηνύματα για το Συνέδριο έστειλαν διότι δεν μπόρεσαν να παραστούν κατά την τελετή έναρξης λόγω κωλύματος, η Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Μαρία Δίπλα, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρος του ΙΕΘΕ της ΕΟΟ Καθηγητής κ. Αθανάσιος Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Νικητάκης, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας κ. Δημήτριος Δελακάς και ο Διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τομέα κ. Χαράλαμπος Ντινόπουλος.

Ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους παρισταμένους προκλήθηκε, όταν αντί εναρκτήριας ομιλίας ανέβηκαν στο βήμα παιδιά από το Σωματείο Αποκατάστασης & Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία "Παναγία Ευαγγελίστρια", συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Δημήτριο Στεφανίδη και τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση του μουσικού κ. Ευάγγελου Βιστάκη.

Στο βήμα η κ. Όλγα Μοδινού, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας.
Εικ.7: Στο βήμα η κ. Όλγα Μοδινού, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας.
Η χορωδία των παιδιών του Σωματείου Αποκατάστασης & Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία
Εικ.8: Η χορωδία των παιδιών του Σωματείου Αποκατάστασης & Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία "Παναγία Ευαγγελίστρια" Διακρίνονται επίσης ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημήτριος Στεφανίδης (βήμα) και ο μουσικός κ. Ευάγγελος Βιστάκης.

Κατά την τελετή έναρξης τιμήθηκαν πέντε τ. μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μας, για τη διαχρονική μεγάλη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ που τώρα έχουν πλέον αφυπηρετήσει αλλά εξακολουθούν να την στηρίζουν ποικιλοτρόπως, οι κ. κ. Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, Αγγελική Γιαννοπούλου-Μιχαλοπούλου, Θεονύμφη Ζουριδάκη, Μιχάλης Κατσουράκης και Αικατερίνη Τρίμη. Η υπογράφουσα, ως Πρόεδρος της ΕΕΝΟ-ΟΕΦ, αναφέρθηκε στην προσφορά του κάθε τιμώμενου ξεχωριστά και στη συνέχεια η Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ευαγγελία Μπογοσιάν και ο Γεν. Γραμματέας κ. Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος, τους απένειμαν έπαινο και επέδωσαν τιμητική πλακέτα. Η εκδήλωση αυτή έγινε σε κλίμα που περίσσευε το συναίσθημα και η αγάπη.

Ακολούθησε δεξίωση κλείνοντας με τον πιο εγκάρδιο τρόπο τη βραδιά αυτή.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μέσα από την παρακολούθηση του επιστημονικού μέρους του Συνεδρίου και από τη συμμετοχή στις κοινωνικές εκδηλώσεις σφυρηλατήθηκαν δεσμοί φιλίας μεταξύ νεώτερων και παλαιότερων συναδέλφων που μας δίνουν ώθηση να προχωράμε πάντα μπροστά ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες.

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου πρωτεύουσα θέση κατέχει η αναγκαιότητα της διεπιστημονικής συνεργασίας για την ασφαλή και ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα των ειδικών ασθενών, που αναδείχθηκε μέσα από πλήθος παρουσιάσεων.

Ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή για την παραχώρηση της Αιγίδας στο Συνέδριό μας το Υπουργείο Υγείας, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς και την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, όλους τους ομιλητές του ελεύθερου και κατευθυνόμενου προγράμματος και του κλινικού σεμιναρίου και όλους όσοι παρευρέθηκαν, ιδιαίτερα όσους προσήλθαν από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας και από το εξωτερικό. Ευχαριστούμε θερμά και τη Διοίκηση του Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» για τη φιλοξενία. Πάνω από όλα, ευχαριστούμε τους ειδικούς ασθενείς μας, από τους οποίους μας δίνουν το έναυσμα να εμβαθύνουμε όχι μόνο στην Επιστήμη αλλά και σε αυτήν καθαυτήν την ουσία της Ζωής.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια από τις επόμενες δράσεις μας!

Μπορείτε να δείτε το Επιστημονικό πρόγραμμα και τα πρακτικά του Συνεδρίου μας εδώ: https://www.hospitaldentistry.gr/

Δρ Φλώρα Ζερβού-Βάλβη
Πρόεδρος ΕΕΝΟ-ΟΕΦ


«Πρόσφατες ανακοινώσεις