Προβολή Ανακοίνωσης


Ημερίδα για το κάπνισμα και τον καρκίνο του στόματος - Παρουσίαση Δραστηριότητας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11.05.2023 08:00:08

Στις 14 Μαρτίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Κάπνισμα και καρκίνος του στόματος. Τρόποι συμβολής των επαγγελματιών υγείας στη διακοπή του καπνίσματος».

Έναρξη της Ημερίδας
Οι κ.κ. Δημητρίου, Ζερβού, Μενενάκου, Μοδινού, Στουφή, Μπεχράκης στην έναρξη της ημερίδας

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας (ΕΕΝΟ-ΟΕΦ), το Οδοντιατρικό Τμήμα - Ειδική Μονάδα ΑΜΕΑ του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας, την έθεσαν υπό την αιγίδα τους η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, μοριοδοτήθηκε δε από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Θεμάτων (ΙΕΘΕ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Η συγκεκριμένη θεματολογία επελέγη λόγω των αποδεδειγμένων ιδιαίτερα βλαπτικών επιδράσεων του καπνίσματος στη στοματική υγεία, αλλά και στην γενική υγεία καθώς και λόγω της αιτιολογικής του σύνδεσης με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του καρκίνου του στόματος.

Η ημερίδα στόχο είχε την ανάπτυξη των γνώσεων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι παρεμβάσεις των οδοντιάτρων και γενικά όλων των επαγγελματιών υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.

Το πρόγραμμα περιέλαβε τις ακόλουθες εισηγήσεις:

 1. Η αντιμετώπιση του καπνίσματος στην Ευρώπη σήμερα
  Παναγιώτης Μπεχράκης, Καθηγητής, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
 2. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό - Καρκίνος του στόματος
  Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, Δρ, Συντονίστρια Διευθύντρια Οδοντιατρικού Τμήματος «Ασκληπιείου» Βούλας, Πρόεδρος ΕΕΝΟ-ΟΕΦ
 3. Προσέγγιση ασθενούς-καπνιστή: μοντέλο 5A
  Ελεάνα Στουφή, Δρ, Στοματολόγος, Επισκέπτρια Λέκτωρ Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπηστημίου Harvard, Μέλος της FDI Task Team for Tobacco Cessation.
 4. Προσέγγιση ασθενούς-καπνιστή: μοντέλο 5R
  Αικατερίνη Δημητρίου, Δρ, Διευθύντρια Οδοντιατρικού Τμήματος "Ασκληπιείου" Βούλας

Πλέον των διοργανωτών και των ευάριθμων παρακολουθησάντων, στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό από πλευράς «Ασκληπιείου» Βούλας ο Διοικητής κ. Ανδρέας Πλεμμένος*, ο Αναπλ. Διοικητής κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης* και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας τ. Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Δελακάς, από δε πλευράς οδοντιατρικής κοινότητας η Γεν. Γραμματέας της ΕΟΟ κ. Μαρία Μενενάκου* και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) κ. Μιχάλης Αγρανιώτης.

Η ημερίδα με τη συμμετοχή των διακεκριμένων ομιλητών και τη διάδραση με τους παρακολουθούντες εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς της.

*Οι ιδιότητες αναφέρονται ως είχαν κατά την 14η Μαρτίου 2023.

Επισυνάπτεται παρουσίαση της δραστηριότητας σε αρχείο PDF


«Πρόσφατες ανακοινώσεις